Anglické raňajky, známe aj ako „full English breakfast“ alebo jednoducho „fry-up“, predstavujú jednu z najznámejších a najtradičnejších foriem raňajok vo Veľkej Británii. Táto výdatná kombinácia jedál si získala obľubu nielen v samotnom Spojenom kráľovstve, ale aj v mnohých krajinách sveta, kde sa podáva ako bohaté raňajky alebo dokonca ako brunch.
Pôvod a história anglických raňajok
Korene v aristokracii
Tradícia anglických raňajok siaha až do viktoriánskej éry, keď boli raňajky najdôležitejším jedlom dňa, najmä v domácnostiach vyšších vrstiev. Bohatá a rôznorodá ponuka pokrmov symbolizovala pohostinnosť, spoločenský status a životný štýl anglickej šľachty.
Rozmach v 20. storočí
V 20. storočí sa koncept „full breakfast“ rozšíril medzi pracujúcimi ľuďmi, najmä v priemyselných oblastiach, kde sa stal praktickým a výživným štartom do dňa. Jedlo zabezpečilo dostatok energie na celé dopoludnie, čo bolo dôležité pre manuálne pracujúcich ľudí.