V Nemecku je Bienenstich súčasťou takmer každej cukrárne, ale svoje miesto si našiel aj v domácich kuchyniach. Jeho nezameniteľná chuť a zaujímavý pôvod ho radia medzi najslávnejšie európske dezerty.
Pôvod názvu a legenda o vzniku
Pomenovanie „Bienenstich“ je zahalené do legendy, ktorá sa viaže k stredovekému Nemecku. Podľa jednej z verzií pochádza názov z mesta Andernach, kde miestni pekári v 15. storočí úspešne odrazili nepriateľský útok tým, že na útočníkov hodili úle so včelami. Ako poďakovanie im bola pripravená sladkosť z medu a mandlí, ktorú nazvali „Bienenstich“.
Hoci pravdivosť tejto legendy nie je historicky potvrdená, názov zostal a stal sa synonymom pre tento výnimočný koláč. Dnes už vieme, že nejde o žiadne uštipnutie – skôr o sladké pohladenie pre jazyk a chuťové poháriky.
Z čoho sa skladá Bienenstich?
Bienenstich má tri hlavné vrstvy:
- Cesto – Najčastejšie ide o kysnuté cesto, ktoré sa pečie do zlatista. Niektoré moderné recepty používajú aj ľahšie piškótové cesto.
- Poleva – Horná vrstva je typická karamelizovanou zmesou masla, cukru, medu a plátkov mandlí. Po upečení je chrumkavá, voňavá a neodolateľná.
- Krém – Stred koláča vypĺňa vanilkový, pudingový alebo maslový krém. V niektorých verziách sa používa aj šľahačka alebo diplomatický krém (kombinácia pudingu a šľahačky).
Tento trojvrstvový dezert ponúka kontrast chrumkavého povrchu a jemnej krémovej náplne, vďaka čomu si získava milovníkov sladkého po celom svete.
Bienenstich v nemeckej kultúre
V Nemecku je Bienenstich považovaný za súčasť klasického nedeľného popoludnia pri káve – známeho ako „Kaffee und Kuchen“. Spolu so Schwarzwaldskou tortou (Schwarzwälder Kirschtorte) či ovocnými koláčmi patrí medzi najtradičnejšie zákusky. Jeho popularita presahuje hranice Nemecka – obľúbený je aj v Rakúsku, Švajčiarsku a v krajinách, kde žije nemecká komunita.
Mnohé cukrárne ponúkajú Bienenstich v rôznych veľkostiach – od malých zákuskov až po veľké tortové verzie. Svojím vzhľadom pôsobí rustikálne, no chuťou konkuruje tým najluxusnejším dezertom.

Zdroj: cookidoo.at
Domáci recept na Bienenstich
Aj keď sa Bienenstich môže zdať zložitý, pri troche trpezlivosti si ho môžete pripraviť aj doma. Prinášame klasický recept s kysnutým cestom a vanilkovým krémom.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia (cca 20 g)
- 100 ml mlieka
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
Na mandľovú polevu:
- 100 g plátkových mandlí
- 80 g cukru
- 80 g masla
- 2 PL medu
- 2 PL smotany
Na krém:
- 400 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 2 PL cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček stužovača šľahačky (voliteľné)
Postup:
- Cesto: Zohrejeme mlieko a v ňom rozpustíme droždie s trochou cukru. Pridáme múku, zvyšok cukru, roztopené maslo, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť asi 1 hodinu.
- Poleva: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cukor, med a smotanu. Keď zmes zovrie, vmiešame plátkové mandle. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
- Pečenie: Vykysnuté cesto rozvaľkáme a vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Na povrch natrieme mandľovú polevu. Pečieme pri 180 °C asi 25 minút dozlatista.
- Krém: Uvaríme vanilkový puding s cukrom a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme smotanu a vmiešame ju do vychladnutého pudingu.
- Plnenie: Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, potom ho rozkrojíme horizontálne. Spodnú časť natrieme krémom a prikryjeme vrchnou časťou s mandľovou polevou. Necháme vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Variácie a moderné podoby
Klasický Bienenstich má mnoho obmien. V niektorých verziách sa do krému pridáva mascarpone alebo biely čokoládový ganache. Existujú aj vegánske recepty bez masla a mlieka alebo verzie s bezlepkovou múkou. Okrem toho sa niekedy pridávajú ovocné zložky, ako napríklad maliny či višne, ktoré zvýraznia krémovú chuť.
V cukrárňach sa čoraz častejšie objavujú mini Bienenstichy – ideálne na servírovanie na svadbách či oslavách. Vďaka krémovej konzistencii a karamelovej chuti s mandľami je však obľúbený vo všetkých podobách.
Bienenstich je sladká klasika, ktorá v sebe spája tradíciu, jedinečnú chuť a remeselnú precíznosť. Vďaka spojeniu jemného cesta, lahodného krému a chrumkavej mandľovej polevy patrí medzi skvosty nemeckého cukrárskeho umenia. Či už si ho dáte v tradičnej nemeckej cukrárni alebo si ho upečiete doma, určite vás očarí svojou harmóniou chutí a textúr. Je to dôkaz, že aj „včelí uštipnutie“ môže byť sladkým potešením.