Carpaccio – Jemná talianska delikatesa

Carpaccio, to je viac než jedlo; je to skúsenosť, ktorá v sebe nesie vôňu talianskej kuchyne a umenie jemného stolovania.

Carpaccio je klasické talianske jedlo, ktoré si získalo srdcia gurmánov po celom svete svojou jednoduchosťou a zároveň rafinovanou chuťou. Táto delikatesa pozostáva z tenkých plátkov surového hovädzieho mäsa, ktoré sú opatrne rozložené na tanieri a dochutené olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čerstvým korením. Je to ideálny predkrm, ktorý skvele naštartuje chuťové poháriky pred hlavnými chodmi.

Carpaccio patrí medzi najvyhľadávanejšie a najobľúbenejšie predjedlá talianskej kuchyne. Jeho jednoduchosť, elegancia a čerstvosť z neho robia skutočný gastronomický zážitok, ktorý si získal srdcia gurmánov po celom svete. Táto pochúťka založená na tenko krájanom surovom mäse alebo rybách je dôkazom, že v kuchyni platí pravidlo: menej je niekedy viac.

Pôvod jedla a meno, ktoré ho preslávilo

Carpaccio vzniklo v 50. rokoch 20. storočia v Benátkach. Autorom receptu bol Giuseppe Cipriani, zakladateľ legendárneho Harry’s Baru, ktorý pripravil špeciálne jedlo pre grófku Amaliu Nani Mocenigo. Tá podľa lekárskych odporúčaní nemohla konzumovať tepelne upravené mäso, a tak jej Cipriani ponúkol tenké plátky surového hovädzieho mäsa s olivovým olejom, citrónom a parmezánom. Názov „Carpaccio“ dostalo podľa renesančného maliara Vittoreho Carpaccia, ktorého výstavu v tom čase navštívil. Farby mäsa mu údajne pripomínali sýtu farebnú paletu umelcových obrazov.

Zdroj: anotherfoodblogger.com

Tradičné hovädzie carpaccio

Klasické carpaccio sa pripravuje z kvalitného hovädzieho sviečkového mäsa. Mäso sa musí krájať na extrémne tenké plátky – často pomáha jeho mierne zamrazenie, čo zjednodušuje krájanie. Plátky sa následne rozložia na tanier do tvaru kruhu, pokvapkajú kvalitným extra panenským olivovým olejom, citrónovou šťavou a dochutia čerstvým mletým čiernym korením. Vrch sa posype hoblinkami parmezánu a často doplní rukolou či kaparami.