Chicken Satay patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie pouličné jedlá juhovýchodnej Ázie, ktoré si našlo cestu do reštaurácií po celom svete. Tento pokrm tvorí šťavnaté kuracie mäso napichnuté na špajdliach, marinované v aromatickej zmesi korenín a grilované do zlatista. Typickým doplnkom je krémová arašidová omáčka, ktorá jedlu dodáva nezameniteľnú chuť. V gastronómii sa Chicken Satay cení pre svoju vyváženú kombináciu slaných, sladkých, pikantných a jemne kyslých tónov.
Pôvod a história
Chicken Satay má korene v Indonézii, konkrétne na ostrove Jáva, odkiaľ sa v priebehu storočí rozšíril do Malajzie, Thajska, Singapuru a ďalších krajín regiónu. Tradícia grilovania mäsa na špajdliach má v juhovýchodnej Ázii hlboké historické korene a bola ovplyvnená arabskými obchodníkmi, ktorí priniesli koncept marinovaného mäsa podobného kebabu. Dnes sa satay pripravuje z rôznych druhov mäsa, no kuracia verzia je celosvetovo najpopulárnejšia.
Ingrediencie a marináda
Základné suroviny
Pre autentický Chicken Satay je kľúčové kvalitné kuracie mäso – najčastejšie sa používa kuracie stehno bez kosti, ktoré zostáva po grilovaní šťavnaté. Marináda sa skladá z kombinácie kokosového mlieka, cesnaku, zázvoru, kurkumy, koriandra, mletej rímskej rasce, chilli a hnedého cukru. Táto zmes preniká do mäsa a zabezpečuje jeho charakteristickú farbu a arómu.