Tieto malé modrofialové bobule v sebe ukrývajú nesmierne množstvo živín a antioxidantov, ktoré prospievajú nielen nášmu telu, ale aj mozgu. Najnovšie vedecké štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia čučoriedok môže zlepšiť pamäť, sústredenie a spomaliť proces starnutia mozgových buniek.
Pôvod a rozšírenie čučoriedok
Čučoriedky rastú prirodzene v miernych a chladnejších oblastiach severnej pologule, najmä v Európe, Severnej Amerike a Ázii. V slovenských lesoch ich môžeme nájsť od júna do septembra, pričom zbieranie týchto plodov patrí k tradičným letným aktivitám. Dnes sa čoraz viac pestujú aj na farmách, aby sa zabezpečil ich celoročný prísun.
Zdroj: placemania.sk
Nutričné hodnoty čučoriedok
Čučoriedky sú nízkokalorické, no mimoriadne bohaté na dôležité látky. Obsahujú vitamíny C, K a skupiny B, minerály ako železo, horčík či mangán, a predovšetkým vysoký podiel antioxidantov.
Antokyány – tajomstvo modrej farby
Najväčším pokladom čučoriedok sú antokyány – prírodné farbivá, ktoré im dodávajú tmavomodrú farbu. Práve tieto látky majú silné antioxidačné účinky a chránia mozgové bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Vitamíny a minerály
Vitamín C posilňuje imunitu, vitamín K podporuje zdravie kostí a krvotvorbu, zatiaľ čo mangán je dôležitý pre metabolizmus a energetickú rovnováhu.
Vláknina
Čučoriedky sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a prispieva k správnemu fungovaniu čriev.
