Či už ide o maďarský gulyás, český guláš, slovenský halászlé alebo rakúsky guláš, každá kuchyňa pridáva do tohto jednoduchého, no výnimočného jedla svoj osobitý zážitok.
Tradičný maďarský guláš
Tradičný maďarský guláš, známy ako „gulyás“ alebo „pörkölt,“ je ikonickým pokrmom maďarskej kuchyne. Hlavnou zložkou je kvalitné hovädzie mäso, opražené na oleji spolu s cibuľou, ktorá dodáva sladkú chuť a vôňu. Kľúčovou ingredienciou je maďarská paprika, ktorá pridáva charakteristickú pálivosť a farbu. Paradajky zabezpečujú šťavnatosť, a korenie (čierne korenie, bobkový list) pridáva hĺbku chuti.
Guláš sa dusí, zabezpečujúc jemnosť mäsa. Guláš sa často pripravuje pri príležitostiach rodinných a priateľských stretnutí a servíruje sa s nokedlami alebo knedľou. Okrem chutného jedla predstavuje aj symbol maďarskej identity a hrdosti na kuchyňu. Prenáša tradície, príbehy a vášeň Maďarska, vytvárajúc jedinečný zážitok hodný objavovania.
Český guláš
Český guláš je výrazným symbolom českého kulinárskeho dedičstva. Pri príprave sa využíva kvalitné hovädzie mäso, ktoré sa opraží na oleji s cibuľou, vytvárajúc bohatú chuť a vôňu. Český guláš získava charakteristickú hustotu omáčky pridaním múky. Korenie a kvalitná paprika pridávajú pokrmu výraznú chuť a jemnú pálivosť. Tradične sa podáva s knedľou alebo chlebom.
Pre Čechov je guláš nielen jedlom, ale aj symbolom spoločenských stretnutí a pohody. Jeho výnimočná chuť a vôňa vytvárajú príjemnú atmosféru pri spoločnom stolovaní. Český guláš tak predstavuje nielen kulinársky zážitok, ale aj odraz bohatej histórie a tradícií Českej republiky.
Slovenský guláš
Slovenský guláš je reprezentatívnym pokrmom slovenskej kuchyne, kombinujúcim kvalitné hovädzie mäso s charakteristickou chuťou slovenskej papriky. Príprava začína opražením mäsa na oleji s cibuľou, dopĺňa sa paprikou a paradajkami pre šťavnatosť. Múka môže pridať hustotu omáčke. Dochucuje sa bylinkami ako bobkový list a tymián.
Servíruje sa s knedľou alebo chlebom. Pre Slovákov predstavuje guláš nielen lahodný pokrm, ale aj súčasť kultúrneho dedičstva a spoločenských stretnutí. Je to symbol slovenskej pohostinnosti a lásky k tradíciám, ponúkajúci jedinečný gastronomický zážitok.

Zdroj: cuban.recipes
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie z prednej časti)
- 2 veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 papriky (ideálne rôznych farieb)
- 2 stredné zemiaky
- 1 plechovka drvených paradajok (alebo 3-4 čerstvé paradajky)
- 2-3 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice rastlinného oleja alebo masla
- 1-2 poháre vody alebo hovädzieho vývaru
- 1-2 lyžice múky (voliteľne, na zahustenie)
Postup
- Hovädzie mäso nakrájajte na kocky.
- Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejte olej alebo maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a smažte, kým nie je zlatohnedá.
- K cibuli pridajte nakrájané mäso a opražte ho, kým sa nezatiahne a nezíska zlatú farbu.
- Pridajte mletú papriku, rascu, bobkové listy, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
- Papriky nakrájajte na kocky a pridajte k mäsa spolu s drvenými paradajkami alebo čerstvými paradajkami, ktoré ste predtým nakrájali a prípadne popražené.
- Podlejte vodou alebo vývarom, privedte k varu, potom znížte teplotu a nechajte guláš pomaly dusiť pod pokrievkou asi 1,5 až 2 hodiny, alebo až kým mäso nezmäkne.
- Zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte do guláša asi 30 minút pred koncom varenia.
- Ak chcete, aby guláš bol hustší, môžete zmiešať múku s trochou vody a pridať do guláša asi 10 minút pred koncom varenia.
- Na záver ochutnajte guláš a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Rakúsky guláš
Rakúsky guláš predstavuje výrazný pokrm rakúskej kuchyne s kvalitným hovädzím mäsom, opraženým na oleji s cibuľou. Charakteristickú chuť a farbu získava vďaka použitiu rakúskej papriky, ktorá pridáva jemnú korenistú nótu.
Guláš sa dusí v červenom víne a hovädzej polievke, čo zabezpečuje hĺbku chuti. Dochucuje sa klinčekom, bobkovým listom a mletou čiernou paprikou pre komplexnosť. Servíruje sa s chlebom alebo knedľou, vytvárajúc sýty a uspokojivý jedálny zážitok. Rakúsky guláš nie je len jedlom, ale aj spoločenským zážitkom, zdôrazňujúc výnimočnosť rakúskej kuchyne a pôžitok zo spoločných chvíľ pri stole.