Hľúzovka – Tajomná delikatesa ukrytá pod zemou

V priemere môže cena čiernej trúflie dosahovať niekoľko stoviek až tisíc eur za kilogram.

Hľúzovka je jednou z najvzácnejších a najtajomnejších delikates prírody, ktorá rastie ukrytá pod zemou. Tento druh vzácnej huby, známy aj ako „čierne zlato“, sa ťažko hľadá, pretože rastie v symbióze s koreňmi určitých stromov a vyžaduje špecifické podmienky na svoj rast. Práve jej unikátna vôňa a chuť ju robia vyhľadávanou surovinou v gurmánskom svete.

Hľúzovka, známa aj pod latinským názvom Tuber, patrí medzi najvzácnejšie a najvyhľadávanejšie huby sveta. Táto podzemná huba si získala povesť luxusnej ingrediencie v gastronómii, cenenej pre svoju intenzívnu arómu a jedinečnú chuť. Hoci jej vzhľad je nenápadný, jej hodnota môže dosahovať stovky až tisíce eur za kilogram.

Čo je hľúzovka?

Hľúzovky sú podzemné huby z rodu Tuber, ktoré rastú v symbióze s koreňmi niektorých listnatých stromov, najmä dubov, liesok, bukov či topoľov. Huba vytvára mykorízu, čo je vzájomne prospešné spojenie medzi hubou a rastlinou – strom dodáva hube cukry, zatiaľ čo huba zabezpečuje stromu vodu a minerály. Plodnice hľúzoviek rastú pod zemou, zvyčajne v hĺbke 5 až 30 cm, čo sťažuje ich nájdenie.

História a využitie hľúzoviek

Hľúzovky sú známe už od antických čias. Starí Rimania ich považovali za afrodiziakum a pochúťku hodnú bohov. V stredoveku a renesancii boli súčasťou jedál len pre šľachtu a cirkevné elity. Dodnes sa považujú za symbol kulinárskeho luxusu, najmä v talianskej a francúzskej kuchyni. Tradične sa používajú ako prísada do cestovín, rizota, omáčok alebo sa nastrúhajú na čerstvo pripravené jedlo.

Zdroj: yummymummykitchen.com