Hľúzovka, známa aj pod latinským názvom Tuber, patrí medzi najvzácnejšie a najvyhľadávanejšie huby sveta. Táto podzemná huba si získala povesť luxusnej ingrediencie v gastronómii, cenenej pre svoju intenzívnu arómu a jedinečnú chuť. Hoci jej vzhľad je nenápadný, jej hodnota môže dosahovať stovky až tisíce eur za kilogram.
Čo je hľúzovka?
Hľúzovky sú podzemné huby z rodu Tuber, ktoré rastú v symbióze s koreňmi niektorých listnatých stromov, najmä dubov, liesok, bukov či topoľov. Huba vytvára mykorízu, čo je vzájomne prospešné spojenie medzi hubou a rastlinou – strom dodáva hube cukry, zatiaľ čo huba zabezpečuje stromu vodu a minerály. Plodnice hľúzoviek rastú pod zemou, zvyčajne v hĺbke 5 až 30 cm, čo sťažuje ich nájdenie.
História a využitie hľúzoviek
Hľúzovky sú známe už od antických čias. Starí Rimania ich považovali za afrodiziakum a pochúťku hodnú bohov. V stredoveku a renesancii boli súčasťou jedál len pre šľachtu a cirkevné elity. Dodnes sa považujú za symbol kulinárskeho luxusu, najmä v talianskej a francúzskej kuchyni. Tradične sa používajú ako prísada do cestovín, rizota, omáčok alebo sa nastrúhajú na čerstvo pripravené jedlo.
Zdroj: yummymummykitchen.com
