Hrozno – Základná ľudská potravina

Hrozno by sa nemalo mylne považovať za ovocie s príliš vysokým obsahom sacharidov, cukru, či kalórii.

Hrozno je jedným z najstarších a najrozšírenejších ovocí na svete, ktoré sa pěstuje už viac než 8000 rokov. Jeho história siaha až do starovekých civilizácií, kde sa používalo nielen na priamu konzumáciu, ale aj na výrobu vína, ktoré malo v týchto spoločnostiach značný kultúrny a náboženský význam. V starovekom Egypte a Grécku bolo hrozno považované za symbol bohatstva a plodnosti, a tak sa často objavovalo aj v umeleckých vyobrazeniach či náboženských rituáloch. Po celom svete sa pestovanie hrozna rozšírilo už pred tisícročiami a dnes je jedným z najvýznamnejších ovocí v poľnohospodárstve.

Hrozno patrí medzi najobľúbenejšie druhy ovocia na svete. Jeho šťavnaté bobule nielen výborne chutia, ale zároveň prinášajú množstvo prospešných látok pre zdravie. Vďaka svojej univerzálnosti nachádza hrozno široké uplatnenie v gastronómii, kozmetike aj liečiteľstve.

Pôvod a história hrozna

Hrozno sa pestuje už viac než 8 000 rokov. Prvé zmienky o jeho kultivácii pochádzajú z oblasti Mezopotámie a Kaukazu, neskôr sa rozšírilo do Egypta, Grécka a Ríma. V antike bolo považované za symbol hojnosti, lásky a života, pričom víno – spracované hrozno – zohrávalo dôležitú úlohu v náboženských obradoch aj každodennom živote.

Vďaka Rimanom sa vinohradníctvo rozšírilo do celej Európy a v stredoveku ho rozvíjali najmä mníšske rády. Na Slovensku má pestovanie hrozna tradíciu už od čias Veľkej Moravy, pričom naša krajina patrí medzi známe vinohradnícke oblasti s vlastnými charakteristickými odrodami.

Odrody hrozna

Hrozno možno rozdeliť do dvoch hlavných skupín: stolové hrozno a hrozno na výrobu vína. Oba typy sa pestujú v rôznych variantoch a farbách – od zelenej cez ružovú až po tmavomodrú.

Najznámejšie odrody stolového hrozna:

  • Chardonnay – jemné, zelené bobule s neutrálnou chuťou
  • Italia – veľké biele bobule s výraznou muškátovou arómou
  • Red Globe – veľké červené hrozno s pevnou šupkou
  • Victoria – skorá a veľmi sladká odroda vhodná na priamy konzum

Odrody na výrobu vína:

  • Rizling rýnsky – obľúbená biela odroda s výraznou kyselinkou
  • Frankovka modrá – tradičná červená odroda strednej Európy
  • Veltlínske zelené – jemná, svieža odroda vhodná na mladé vína
  • Cabernet Sauvignon – svetoznáma odroda s plnou chuťou a dozrievaním v sudoch