Jablková štrúdľa patrí k najobľúbenejším a najikonickejším dezertom stredoeurópskej kuchyne. Jej tenké, krehké cesto a sladko-kyslá náplň z jabĺk, škorice a hrozienok vytvárajú dokonalú harmóniu chutí a vôní. Tento klasický koláč má hlboké korene v rakúskej, maďarskej aj slovenskej gastronómii a dodnes sa pečie pri výnimočných príležitostiach, ale aj ako jednoduchý rodinný dezert.
História jablkovej štrúdle
Pôvod štrúdle siaha až do Osmanskej ríše, kde sa pripravoval podobný dezert – baklava. Tento dezert sa prostredníctvom Balkánu dostal do Rakúsko-Uhorskej monarchie, kde ho miestni kuchári prispôsobili svojim chutiam. Prvá písomná zmienka o štrúdli pochádza z roku 1696 z viedenskej knižnice. Postupne sa rozšírila do okolitých krajín, vrátane Slovenska, kde sa stala neodmysliteľnou súčasťou domácej kuchyne.
Zdroj: laodongdongnai.vn
Charakteristické črty jablkovej štrúdle
Jablková štrúdľa je typická tenkým ťahaným cestom, ktoré je tak jemné, že sa cez neho dá čítať noviny. Náplň tvorí zmes nastrúhaných jabĺk, škorice, cukru, hrozienok a strúhanky, ktorá zachytáva šťavu z ovocia. Po upečení je štrúdľa krehká, zlatistá a bohatá na chuť. Zároveň je veľmi univerzálna – každá rodina má svoj overený recept, často sa menia aj prísady podľa sezóny alebo regiónu.
