Kel – Zdroj mnohých vitamínov a minerálnych látok

Kel je listová zelenina, patrí do skupiny kultivátov ako je kapusta, brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel, kaleráb.

Kel je výnimočná listová zelenina, ktorá patrí medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listovej, betakaroténu a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu, podporujú zdravie pokožky a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Je tiež cenným zdrojom vápnika, draslíka, horčíka a železa, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie svalov, kostí a krvotvorby.

Kel je listová zelenina, ktorá sa v posledných rokoch teší čoraz väčšej obľube nielen medzi zástancami zdravého životného štýlu, ale aj medzi bežnými konzumentmi. Jeho výrazná chuť, výživové hodnoty a univerzálne využitie v kuchyni z neho robia skutočný poklad medzi zeleninou.

Botanická charakteristika kelu

Kel patrí do čeľade kapustovitých rastlín (Brassicaceae) a jeho vedecký názov je Brassica oleracea var. sabellica. Ide o odolnú rastlinu, ktorá dobre znáša chlad a zberá sa najmä na jeseň a v zime. Existuje viacero druhov kelu – najznámejšie sú hlávkový kel, kučeravý kel (kale) a ružičkový kel. Každý z týchto druhov má svoje špecifiká, no všetky sú bohaté na cenné živiny.

Výživové hodnoty kelu

Kel patrí medzi nízkokalorické potraviny, ktoré sú zároveň výživovo veľmi bohaté. V 100 gramoch kelu sa nachádza približne 35 kalórií, no zároveň poskytuje vysoké množstvo vitamínov a minerálov. Obsahuje predovšetkým:

  • Vitamín C – silný antioxidant, ktorý posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu
  • Vitamín K – dôležitý pre zrážanlivosť krvi a zdravie kostí
  • Vitamín A (vo forme betakaroténu) – priaznivo pôsobí na zrak a pokožku
  • Kyselinu listovú – významnú najmä pre tehotné ženy a rast buniek
  • Vápnik, draslík, horčík a železo – základné minerály pre fungovanie organizmu

Vďaka týmto zložkám je kel ideálnou súčasťou jedálnička pre všetkých, ktorí dbajú na zdravie.