Liptauer Aufstrich je výrazná a chuťovo plná syrová nátierka, ktorá sa radí medzi klenoty rakúskej, ale aj stredoeurópskej kuchyne. Je obľúbená nielen v Rakúsku, ale aj v Maďarsku, na Slovensku, v Česku či v Nemecku. Tento krémový pokrm s korenistým nádychom je ideálny ako predjedlo, pohostenie k vínu alebo ako súčasť studenej misy.
Pôvod názvu a historické súvislosti
Názov „Liptauer“ je odvodený od slovenského regiónu Liptov, kde sa v minulosti vyrábal slaný ovčí syr – tzv. liptovský syr, ktorý bol základom tejto nátierky. V 19. storočí sa nátierka rozšírila do Rakúsko-Uhorskej monarchie, kde si získala veľkú obľubu. Rakúski gurmáni ju prijali za svoju, a tak sa Liptauer stal stálicou rakúskych pohostinstiev, heurigerov a domácností.
Základné suroviny
Klasická rakúska verzia Liptauer Aufstrich je kombináciou jemných a výrazných chutí, pričom hlavné ingrediencie sú:
- Tvaroh (Topfen alebo Quark) – základná surovina, ktorá dodáva krémovú konzistenciu.
- Maslo – pre jemnosť a roztierateľnosť.
- Horčica – dodáva štipľavý tón.
- Mletá sladká paprika – charakteristické červené sfarbenie a chuť.
- Kyslé uhorky a kapary – pre pikantnosť a štruktúru.
- Cibuľa alebo šalotka – jemný, no výrazný doplnok.
- Soľ, korenie, rascu, prípadne feferóny alebo čili – na doladenie chuti.