Marinády predstavujú jednu z najstarších a najefektívnejších metód, ako dodať mäsu, rybám, zelenine či tofu výraznú chuť, šťavnatosť a zároveň ho zmäkčiť. Táto jednoduchá technika je základom mnohých svetových kuchýň a správne pripravená marináda dokáže zmeniť aj obyčajný kúsok mäsa na gastronomický zážitok.
Čo je marináda?
Marináda je tekutá zmes zložená z rôznych ingrediencií, do ktorej sa potraviny namáčajú pred tepelnou úpravou. Jej hlavným účelom je:
- Dochutiť jedlo
- Zmäkčiť vláknitú štruktúru mäsa
- Zlepšiť šťavnatosť
- Predĺžiť trvanlivosť (v minulosti sa marinády používali aj ako konzervačný prostriedok)
Základné zložky marinády
Správna marináda je vyvážená kombinácia kyslej, olejovej a aromatickej zložky:
- Kyslá zložka: ocot, citrónová šťava, jogurt, víno – pomáha rozkladať bielkoviny, čo vedie k zmäkčeniu mäsa
- Tuková zložka: olivový olej, sezamový olej, rastlinný olej – pomáha prenikaniu chutí a zabezpečuje jemnosť
- Aromatická zložka: bylinky (rozmarín, tymian, oregano), cesnak, cibuľa, koreniny, sójová omáčka, med, horčica – dodáva charakteristickú chuť
Tieto základné prvky je možné kombinovať v nekonečných variáciách podľa typu potraviny a požadovaného výsledného profilu.