Papardelle sú široké, ploché talianske cestoviny podobné rezancom, ktoré sú tradične vyrábané z pšeničnej múky a vajec. Ich názov pochádza z talianskeho slova „pappare“, čo znamená „jesť s chuťou“. Šírka papardelle je ideálna na zachytenie hustých a krémových omáčok, ako je práve hríbová omáčka, vďaka čomu je toto jedlo tak obľúbené najmä v oblasti Toskánska a Emilie-Romagny.
Význam hríbov v talianskej kuchyni
Huby, predovšetkým lesné hríby, majú v talianskej gastronómii svoje pevné miesto. Využívajú sa v mnohých receptoch ako hlavná surovina, ktorá dodáva jedlu zemitú a hlbokú chuť. Najčastejšie používané hríby sú lesné dubáky, kozáky, hríby pravé či hlivy. Práve ich kombinácia s krémovou omáčkou a čerstvými cestovinami vytvára nezameniteľný chuťový zážitok.
Zdroj: winniesbalance.com
Recept na Papardelle s hríbovou omáčkou
Ingrediencie
Pre prípravu tohto jedla budete potrebovať kvalitné suroviny, ktoré zabezpečia autentickú chuť a textúru:
- 300 g papardelle (môžu byť čerstvé alebo sušené)
- 300 g čerstvých hríbov (dubáky, kozáky alebo hlivy)
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie (alebo mascarpone pre krémovejšiu omáčku)
- 50 ml bieleho suchého vína (voliteľné)
- 2 lyžice olivového oleja
- 30 g masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- Strúhaný parmezán na posypanie
