Papardelle s hríbovou omáčkou – Symfónia chutí

Papardelle s hríbovou omáčkou sú vynikajúcim príkladom jedla, ktoré kombinuje jednoduché suroviny s bohatou chuťou a vytvára tak nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

Papardelle s hríbovou omáčkou sú skvelou kombináciou, ktorá spája široké, hladké cestoviny s bohatou a aromatickou omáčkou plnou lesných húb. Hríby dodávajú jedlu zemitú a hĺbku chuti, ktorá sa perfektne dopĺňa s jemnou textúrou papardelle. Tento pokrm je skvelou voľbou pre milovníkov tradičnej talianskej kuchyne s nádychom prírody.

Papardelle sú široké, ploché talianske cestoviny podobné rezancom, ktoré sú tradične vyrábané z pšeničnej múky a vajec. Ich názov pochádza z talianskeho slova „pappare“, čo znamená „jesť s chuťou“. Šírka papardelle je ideálna na zachytenie hustých a krémových omáčok, ako je práve hríbová omáčka, vďaka čomu je toto jedlo tak obľúbené najmä v oblasti Toskánska a Emilie-Romagny.

Význam hríbov v talianskej kuchyni

Huby, predovšetkým lesné hríby, majú v talianskej gastronómii svoje pevné miesto. Využívajú sa v mnohých receptoch ako hlavná surovina, ktorá dodáva jedlu zemitú a hlbokú chuť. Najčastejšie používané hríby sú lesné dubáky, kozáky, hríby pravé či hlivy. Práve ich kombinácia s krémovou omáčkou a čerstvými cestovinami vytvára nezameniteľný chuťový zážitok.

Zdroj: winniesbalance.com

Recept na Papardelle s hríbovou omáčkou

Ingrediencie

Pre prípravu tohto jedla budete potrebovať kvalitné suroviny, ktoré zabezpečia autentickú chuť a textúru:

  • 300 g papardelle (môžu byť čerstvé alebo sušené)
  • 300 g čerstvých hríbov (dubáky, kozáky alebo hlivy)
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie (alebo mascarpone pre krémovejšiu omáčku)
  • 50 ml bieleho suchého vína (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 30 g masla
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • Strúhaný parmezán na posypanie