Hoci má pôvod v tradičných britských a škandinávskych kuchyniach, dnes je porridge trendom v modernej zdravej výžive.
Porridge je teplá kaša, ktorá sa najčastejšie pripravuje z ovsených vločiek varených vo vode alebo mlieku. Výsledkom je jemná, krémová konzistencia, ktorú možno dochutiť sladkými alebo slanými prísadami. Hoci sa na Slovensku najčastejšie pripravuje z ovsených vločiek, možno použiť aj iné obilniny – napríklad pohánku, pšeno, quinou alebo ryžu.
Zdravotné výhody porridge
Porridge je ideálny výber na raňajky najmä pre svoju výživovú hodnotu. Ovsené vločky obsahujú komplexné sacharidy, ktoré dodávajú energiu na dlhší čas, ako aj vlákninu – najmä beta-glukány, ktoré podporujú zdravé trávenie a znižujú hladinu cholesterolu. Okrem toho je porridge bohatý na bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo, horčík a antioxidanty.
Medzi najväčšie zdravotné výhody porridge patria:
- Zlepšenie trávenia – vláknina pomáha správnemu fungovaniu čriev.
- Znižovanie cholesterolu – beta-glukány prispievajú k zdravému srdcu.
- Stabilizácia cukru v krvi – vďaka nízkemu glykemickému indexu je porridge vhodný aj pre diabetikov.
- Dlhodobý pocit sýtosti – vhodný pri chudnutí a kontrole apetítu.

Zdroj: taste.com
Ako si pripraviť dokonalý porridge?
Základný recept:
Ingrediencie:
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 2 hrnčeky mlieka (alebo vody, prípadne rastlinného mlieka)
- štipka soli
Postup:
- V malom hrnci zmiešame vločky s mliekom a štipkou soli.
- Za stáleho miešania varíme na miernom ohni približne 5–10 minút, kým kaša nezhustne a vločky nezmäknú.
- Po uvarení môžeme porridge dochutiť podľa vlastnej chuti.
Sladké variácie porridge
Jedným z dôvodov, prečo je porridge tak obľúbený, je možnosť jeho personalizácie. Sladké verzie sú ideálne na raňajky alebo zdravú desiatu. Medzi najobľúbenejšie prísady patria:
- Čerstvé ovocie: banány, jahody, maliny, čučoriedky, mango
- Sušené ovocie: hrozienka, datle, sušené slivky
- Orechy a semienka: mandle, vlašské orechy, chia semienka, ľanové semienka
- Sladidlá: med, javorový sirup, agávový sirup
- Koreniny a ochucovadlá: škorica, vanilka, kakao, kokos
- Jogurt alebo tvaroh: na vylepšenie krémovosti a zvýšenie obsahu bielkovín
Slané porridge
Aj keď sa porridge tradične spája so sladkými chuťami, slané verzie si získavajú čoraz väčšiu popularitu. Stačí pridať zeleninu, vajíčko, syry alebo avokádo a vznikne výživný a sýty pokrm vhodný nielen na raňajky, ale aj na obed.
Príklady slaného porridge:
- Porridge s restovanými hubami, parmezánom a pošírovaným vajíčkom
- Porridge s avokádom, cherry paradajkami a chilli
- Porridge s údeným lososom, pažítkou a creme fraiche
Porridge ako súčasť aktívneho životného štýlu
Vďaka svojej výživovej hodnote je porridge výbornou voľbou pre športovcov, študentov, pracujúcich ľudí i deti. Môže byť pripravený vopred ako tzv. overnight oats (vločky namočené cez noc), čím sa šetrí čas ráno a zároveň sa zachovajú všetky výživové látky.
Porridge vo svete
Porridge má svoju tradíciu v mnohých kultúrach. V Škótsku je známy ako „Scottish porridge“ s výraznou chuťou soli, v severských krajinách ho často podávajú s bobuľovým ovocím, v Ázii zasa poznáme ryžový porridge nazývaný congee, ktorý sa podáva aj ako liečivý pokrm.
Porridge nie je len obyčajná ovsená kaša – je to symbol zdravého životného štýlu, kreativity v kuchyni a rovnováhy medzi chuťou a výživou. Vďaka nespočetnému množstvu variácií sa hodí na každodennú konzumáciu a nikdy neomrzí. Ak hľadáte raňajky, ktoré vás zasýtia, dodajú vám energiu a zároveň budú chutné, porridge je tou správnou voľbou.