Ravioli s ricottou a špenátom – Klenot talianskej kuchyne

Ravioli s ricottou a špenátom patria medzi najobľúbenejšie a najtradičnejšie plnené cestoviny v talianskej kuchyni. Ich jemná chuť, harmonická kombinácia tvarohu a čerstvého špenátu a možnosť podávať ich s rôznymi omáčkami z nich robí univerzálne a gurmánske jedlo, ktoré si zamilovali ľudia po celom svete.

Ravioli s ricottou a špenátom sú tradičným talianskym jedlom, ktoré spája jemné cestovinové taštičky plnené krémovou ricottou a čerstvým špenátom. Táto kombinácia vytvára lahodnú a vyváženú chuť, ktorá je obľúbená po celom svete.

Ravioli vznikli v severnom Taliansku, konkrétne v oblasti Emilia-Romagna, ktorá je známa svojou bohatou kuchyňou a kvalitnými surovinami. Už v 14. storočí sa spomínajú ako pokrm podávaný počas sviatkov a významných príležitostí.

Ravioli sa pripravovali z tenko vyvaľkaného cestovinového cesta, ktoré sa plnilo rôznymi náplňami – od mäsa, cez syr, až po zeleninu. Plnky sa líšili podľa regiónu, ročného obdobia a dostupnosti surovín. Dnes sú ravioli ikonou talianskej gastronómie a obľúbené aj vo vegetariánskych variantoch – ako napríklad s ricottou a špenátom.

Prečo ricotta a špenát?

Kombinácia ricotty, jemného talianskeho syra z kravského alebo ovčieho mlieka, a čerstvého špenátu vytvára dokonalú rovnováhu chutí. Ricotta má jemnú, krémovú textúru a mierne sladkastú chuť, ktorá výborne kontrastuje s miernou horkosťou špenátu. Táto kombinácia je nielen chutná, ale aj výživná – bohatá na vápnik, železo, vitamín A, bielkoviny a vlákninu. Práve preto sú ravioli s ricottou a špenátom ideálnou voľbou pre zdravú a ľahkú večeru.

Domáca príprava raviol

Príprava raviol doma si vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Najprv si pripravíme cestovinové cesto, ktoré by malo byť pružné a elastické. Používa sa múka typu „00“, vajcia a trochu soli. Cesto sa vyvaľká na tenké pláty a rozdelí sa na časti, medzi ktoré sa ukladá plnka. Po prekrytí druhou časťou cesta sa pomocou radielka alebo formičky vytvoria jednotlivé ravioli.

Zdroj: washingtonpost.com

Recept na Ravioli s ricottou a špenátom

Ingrediencie (na cca 4 porcie):

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky (typ 00)
  • 3 veľké vajcia
  • štipka soli

Na plnku:

  • 250 g ricotty
  • 200 g čerstvého špenátu (alebo 100 g mrazeného)
  • 50 g parmezánu (strúhaného)
  • štipka muškátového orieška
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cesto: Múku nasypte na pracovnú dosku, v strede urobte jamku, do ktorej pridajte vajcia a štipku soli. Rukami vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať 30 minút.
  2. Plnka: Špenát krátko poduste a nechajte vychladnúť. Potom ho nasekajte nadrobno a zmiešajte s ricottou, parmezánom, soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Tvorba raviol: Cesto rozvaľkajte na tenké pláty. Na jeden plát ukladajte malé kôpky plnky v pravidelných rozostupoch. Prikryte druhým plátom cesta, jemne zatlačte okraje a vykrojte ravioli.
  4. Varenie: Ravioli varte v osolenej vode 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
  5. Servírovanie: Podávajte ich s jednoduchým maslovým prelivom so šalviou, rajčinovou omáčkou alebo smotanovou omáčkou podľa chuti.

Omáčky, ktoré zvýraznia chuť raviol

Ravioli s ricottou a špenátom chutia výborne aj samy o sebe, no správne zvolená omáčka dokáže zdokonaliť zážitok. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • Maslo a šalvia – klasika, ktorá zvýrazní chuť plnky
  • Jemná rajčinová omáčka – ľahká a osviežujúca
  • Smotanová omáčka s parmezánom – krémová a sýta
  • Pesto alla Genovese – pre čerstvú bazalkovú chuť
  • Maslo s citrónovou kôrou a parmezánom – svieža variácia

Výber omáčky závisí od sezóny, chuti a príležitosti.

Tipy a triky na dokonalé ravioli

  • Používajte čo najčerstvejšiu ricottu a mladý špenát.
  • Cesto nesmie byť príliš hrubé, inak ravioli nebudú jemné.
  • Ravioli vždy poriadne uzatvorte, aby plnka počas varenia nevytiekla.
  • Ak chcete, ravioli si môžete zamraziť a použiť neskôr – pred varením ich netreba rozmrazovať.
  • Do plnky môžete pridať aj citrónovú kôru pre osviežujúci nádych.

Ravioli s ricottou a špenátom sú dôkazom toho, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť niečo výnimočné. Sú ideálnym jedlom na víkendové varenie s rodinou, romantickú večeru či elegantné pohostenie. S trochou trpezlivosti a kvalitnými surovinami si túto taliansku špecialitu môžete vychutnať v pohodlí vlastnej kuchyne. Doprajte si zážitok, ktorý pohladí zmysly a uspokojí aj tých najnáročnejších gurmánov.

Titulka