Ravioli vznikli v severnom Taliansku, konkrétne v oblasti Emilia-Romagna, ktorá je známa svojou bohatou kuchyňou a kvalitnými surovinami. Už v 14. storočí sa spomínajú ako pokrm podávaný počas sviatkov a významných príležitostí.
Ravioli sa pripravovali z tenko vyvaľkaného cestovinového cesta, ktoré sa plnilo rôznymi náplňami – od mäsa, cez syr, až po zeleninu. Plnky sa líšili podľa regiónu, ročného obdobia a dostupnosti surovín. Dnes sú ravioli ikonou talianskej gastronómie a obľúbené aj vo vegetariánskych variantoch – ako napríklad s ricottou a špenátom.
Prečo ricotta a špenát?
Kombinácia ricotty, jemného talianskeho syra z kravského alebo ovčieho mlieka, a čerstvého špenátu vytvára dokonalú rovnováhu chutí. Ricotta má jemnú, krémovú textúru a mierne sladkastú chuť, ktorá výborne kontrastuje s miernou horkosťou špenátu. Táto kombinácia je nielen chutná, ale aj výživná – bohatá na vápnik, železo, vitamín A, bielkoviny a vlákninu. Práve preto sú ravioli s ricottou a špenátom ideálnou voľbou pre zdravú a ľahkú večeru.
Domáca príprava raviol
Príprava raviol doma si vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Najprv si pripravíme cestovinové cesto, ktoré by malo byť pružné a elastické. Používa sa múka typu „00“, vajcia a trochu soli. Cesto sa vyvaľká na tenké pláty a rozdelí sa na časti, medzi ktoré sa ukladá plnka. Po prekrytí druhou časťou cesta sa pomocou radielka alebo formičky vytvoria jednotlivé ravioli.

Zdroj: washingtonpost.com
Recept na Ravioli s ricottou a špenátom
Ingrediencie (na cca 4 porcie):
Na cesto:
- 300 g hladkej múky (typ 00)
- 3 veľké vajcia
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g ricotty
- 200 g čerstvého špenátu (alebo 100 g mrazeného)
- 50 g parmezánu (strúhaného)
- štipka muškátového orieška
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Cesto: Múku nasypte na pracovnú dosku, v strede urobte jamku, do ktorej pridajte vajcia a štipku soli. Rukami vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať 30 minút.
- Plnka: Špenát krátko poduste a nechajte vychladnúť. Potom ho nasekajte nadrobno a zmiešajte s ricottou, parmezánom, soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Tvorba raviol: Cesto rozvaľkajte na tenké pláty. Na jeden plát ukladajte malé kôpky plnky v pravidelných rozostupoch. Prikryte druhým plátom cesta, jemne zatlačte okraje a vykrojte ravioli.
- Varenie: Ravioli varte v osolenej vode 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
- Servírovanie: Podávajte ich s jednoduchým maslovým prelivom so šalviou, rajčinovou omáčkou alebo smotanovou omáčkou podľa chuti.
Omáčky, ktoré zvýraznia chuť raviol
Ravioli s ricottou a špenátom chutia výborne aj samy o sebe, no správne zvolená omáčka dokáže zdokonaliť zážitok. Medzi najobľúbenejšie patria:
- Maslo a šalvia – klasika, ktorá zvýrazní chuť plnky
- Jemná rajčinová omáčka – ľahká a osviežujúca
- Smotanová omáčka s parmezánom – krémová a sýta
- Pesto alla Genovese – pre čerstvú bazalkovú chuť
- Maslo s citrónovou kôrou a parmezánom – svieža variácia
Výber omáčky závisí od sezóny, chuti a príležitosti.
Tipy a triky na dokonalé ravioli
- Používajte čo najčerstvejšiu ricottu a mladý špenát.
- Cesto nesmie byť príliš hrubé, inak ravioli nebudú jemné.
- Ravioli vždy poriadne uzatvorte, aby plnka počas varenia nevytiekla.
- Ak chcete, ravioli si môžete zamraziť a použiť neskôr – pred varením ich netreba rozmrazovať.
- Do plnky môžete pridať aj citrónovú kôru pre osviežujúci nádych.
Ravioli s ricottou a špenátom sú dôkazom toho, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť niečo výnimočné. Sú ideálnym jedlom na víkendové varenie s rodinou, romantickú večeru či elegantné pohostenie. S trochou trpezlivosti a kvalitnými surovinami si túto taliansku špecialitu môžete vychutnať v pohodlí vlastnej kuchyne. Doprajte si zážitok, ktorý pohladí zmysly a uspokojí aj tých najnáročnejších gurmánov.