Pochádza zo Španielska, no dnes ju poznajú bary po celom svete. Jej jedinečnosť spočíva v spojení vína, čerstvého ovocia, korenín a trochy sladkosti, ktoré spolu vytvárajú dokonale harmonický a svieži nápoj. Pre barmanov je Sangria symbolom kreativity a rovnováhy chutí – jednoduchá na prípravu, no náročná na precízne doladenie detailov.
Pôvod a história Sangrie
Korene Sangrie siahajú až do čias Rímskej ríše, keď Rimania priniesli do Hispánie tradíciu miešania vína s vodou, ovocím a korením, aby sa nápoj stal bezpečnejším na pitie a osviežujúcejším v horúcom podnebí. Samotný názov „Sangria“ pochádza zo španielskeho slova sangre, čo znamená krv – a odkazuje na sýtočervenú farbu nápoja.
V 19. storočí sa Sangria rozšírila po celom Španielsku ako symbol letných osláv, fiest a stretnutí s priateľmi. Každý región si vytvoril svoju vlastnú verziu – od klasickej červenej po bielu, známu ako Sangria Blanca. Svetovú popularitu získala na svetovej výstave v New Yorku v roku 1964, kde sa stala nečakaným hitom a odštartovala jej globálny úspech.