Suflé patrí medzi najikonickejšie dezerty i slané pokrmy francúzskej kuchyne. Toto nadýchané jedlo s jemnou textúrou, ktoré sa podáva priamo z rúry, je považované za dôkaz kulinárskej zručnosti. Hoci je jeho príprava zdanlivo náročná, výsledok stojí za každú minútu úsilia. Suflé je výnimočné nielen svojím vzhľadom, ale aj spôsobom, akým spája jednoduché suroviny do luxusného gastronomického zážitku.
Pôvod a história suflé
Pojem „suflé“ pochádza z francúzskeho slova souffler, čo znamená „fúkať“ alebo „nafúknuť sa“. Prvé zmienky o tomto pokrme sa objavujú už v 18. storočí. Francúzsky kuchár Vincent La Chapelle bol jedným z prvých, ktorí pripravovali niečo podobné suflé. Skutočný rozmach však zaznamenalo až v 19. storočí, keď slávny kuchár Marie-Antoine Carême zdokonalil recept a techniku prípravy. Odvtedy sa suflé stalo symbolom francúzskej elegancie a precíznosti.
Zdroj: pinterest.com
Základné suroviny a princíp prípravy
Suflé je založené na dvoch hlavných zložkách: ochutenej základnej hmote (napr. čokoládový krém, syrový bešamel, ovocné pyré) a vyšľahaných vaječných bielkoch. Práve tieto bielky dodávajú suflé jeho charakteristickú nadýchanosť. Po spojení sa hmota naleje do vymazaných a vysypaných foriem (zvyčajne keramických misiek – ramekiniek) a pečie sa vo vyhriatej rúre.
Počas pečenia sa suflé nafúkne vďaka vzduchu uväznenému v bielkach, ktoré sa roztiahnu teplom. Výsledkom je ľahučký pokrm s jemne chrumkavým povrchom a krémovým vnútrom.
