Syr Gorgonzola pochádza z talianskej Lombardie

Gorgonzola sa považuje za prvý modrý syr, jej pôvodná receptúra bola ovplyvnená folklórom a legendami.

Syr je rustikálny a elegantný, má zmyselnú štruktúru. Rozpúšťa sa na jazyku, má krásnu vôňu a štipľavú príchuť. Jej samotný názov je zvodný. Príbeh syra Gongozola je vlastne príbeh chlapca, ktorý bol natoľko zaslepený láskou, že zabudol vo vlhkej pivnici balík so surovinou. Na druhý deň, aby svoju chybu prekryl, pridal vzniknutý syr medzi ostatné syry. Po čase na syre vznikla zelená pleseň. Keď syr ochutnal chutil mu natoľko, že svoj postup zopakoval. Syr dostal pomenovanie Stracchino di Gorgonzola, čo znamená unavený.

Syr sa vyrábal na jeseň, keď sa vyčerpané kravy, vracajú z lombardských lúk. Gorgonzola je mesto, ktoré bolo hlavným obchodným mestom. Gorgonzolu dnes vyrába 40 malých rodinných firiem, mliekarni, aj fabrík. Tradičná metóda výroby vychádza z receptu nepasterizovaného mlieka. Vyrába sa v tvare veľkých bochníkov. Syr môže byť maslový alebo pevný, drobivý, v celku slaný, s modrými žilkami. Syr získal zeleno-modré mramorovanie v 11. Storočí. Dnes sa najčastejšie stretneme s jej výrobou v regiónoch Piemont a Lombardia. Právne predpisy Európskej Únie registrovala Gorgonzolu do registra chráneného označenia pôvodu. Gorgonzola predávaná v Európe sa smie vyrábať iba v Taliansku.

Titulka

Gorgonzola
ZDIEĽAŤ
0
Budeme radi za vaše názory, prosím komentujte.x
()
x