Vitello Tonnato je elegantné talianske predjedlo, ktoré pochádza z regiónu Piemont. Kombinácia jemného teľacieho mäsa a bohatej tuniakovej omáčky vytvára nezameniteľný gastronomický zážitok, ktorý si získal milovníkov talianskej kuchyne po celom svete. Pokrm spája jemnosť mäsa s výraznou chuťou mora a ponúka svieži, no zároveň sýty predkrm ideálny na slávnostné príležitosti.
Historické korene Vitello Tonnato
Pôvod receptu siaha do 19. storočia, kedy talianski šéfkuchári začali experimentovať so studenými mäsovými pokrmami. V regióne Piemont, ktorý je známy bohatou kulinárskou tradíciou, vznikol práve Vitello Tonnato. Zaujímavosťou je, že spojením mäsa a rýb sa porušovala tradičná deliaca línia medzi mäsovými a rybími jedlami – výsledkom však bol harmonický a prekvapivo lahodný pokrm.
Základné suroviny
Recept na Vitello Tonnato je pomerne jednoduchý, no vyžaduje kvalitné suroviny. Základom je jemné teľacie stehno (ideálne karé alebo orech), ktoré sa varí alebo dusí v aromatickom vývare s bielym vínom, bylinkami a zeleninou. Po uvarení sa mäso krája na tenké plátky a podáva sa preliate krémovou tuniakovou omáčkou.
Omáčka sa pripravuje z tuniaka v oleji, ančovičiek, kapár, vaječných žĺtkov (alebo majonézy), olivového oleja a citrónovej šťavy. Výsledkom je hladká, jemne pikantná a výrazne ochutená omáčka, ktorá dokonale ladí s neutrálnou chuťou mäsa.