Cvikla – Zlepšuje náladu

Cviklová šťava obsahuje dusíkaté látky, ktoré podporujú vznik oxidu dusnatého. Je to plyn, ktorý pomáha krvnému obehu.

Cvikla zlepšuje náladu

Cvikla, známa aj ako červená repa, patrí medzi najvýživnejšie a najliečivejšie druhy zeleniny. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať naše telo v dobrej kondícii. V kuchyni má široké využitie – od šalátov cez šťavy až po teplé pokrmy. V tomto článku sa pozrieme na jej pôvod, zloženie, zdravotné účinky, spôsoby pestovania aj možnosti spracovania.

Pôvod a základné informácie

Botanická charakteristika

  • Názov: cvikla, červená repa (Beta vulgaris)
  • Čeľaď: lipnicovité (Amaranthaceae)
  • Pôvod: oblasť Stredomoria a Blízkeho východu
  • Typ rastliny: koreňová zelenina

Cvikla je dvojklíčnolistová rastlina, ktorá sa pestuje pre svoj zhrubnutý koreň sýtočervenej farby. Existujú aj odrody s bielym, žltým alebo pruhovaným dužinovým zafarbením.

Zloženie a výživové hodnoty

Bohatstvo živín

Cvikla je výnimočne bohatá na:

  • Vitamíny: B1, B2, B6, C, A, K
  • Minerály: draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor, meď
  • Kyselina listová – dôležitá najmä pre tehotné ženy
  • Betalainy – prírodné farbivá s antioxidačnými účinkami
  • Vláknina – podporuje trávenie

Nutričné hodnoty (na 100 g)

  • Kalórie: cca 43 kcal
  • Bielkoviny: 1,6 g
  • Sacharidy: 9,6 g
  • Tuky: 0,2 g
  • Vláknina: 2,8 g

Zdroj: fitcool.sk

Zdravotné účinky cvikly

Podpora krvotvorby

Cvikla je známa svojím pozitívnym účinkom na tvorbu červených krviniek a hladinu hemoglobínu. Je veľmi odporúčaná pri chudokrvnosti (anémii) a slabosti.

Detoxikácia a podpora pečene

Obsah betacyanínov podporuje očistu pečene, pomáha pri vylučovaní toxínov a čistení krvi.

Znižovanie krvného tlaku

Pravidelná konzumácia cvikly napomáha rozširovaniu ciev, znižuje krvný tlak a zlepšuje priechodnosť ciev.

Protizápalové a antioxidačné účinky

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov cvikla spomaľuje proces starnutia, chráni bunky pred poškodením a posilňuje imunitný systém.

Vhodná pre športovcov

Cvikla zvyšuje vytrvalosť a výkon, pretože podporuje prietok krvi a okysličenie svalov počas fyzickej aktivity.

Pestovanie cvikly

Podmienky na pestovanie

  • Stanovište: slnečné alebo polotieň
  • Pôda: hlinitopiesočnatá, kyprá, bohatá na humus
  • Výsev: od apríla do júna
  • Zber: od júla do októbra

Cvikla je nenáročná plodina vhodná aj pre začínajúcich záhradkárov. Odporúča sa zalievať ju pravidelne, no nezalievajte ju príliš, aby nehnila.

Odrody

  • Detroit 2 – klasická tmavočervená repa
  • Chioggia – pruhovaná bielo-červená
  • Burpee’s Golden – oranžovo-žltá dužina
  • Cylindra – podlhovastý tvar koreňa

Využitie cvikly v kuchyni

Teplá a studená kuchyňa

Cvikla sa dá pripraviť na mnoho spôsobov:

  • Varená alebo pečená – ako príloha
  • Strúhaná v šalátoch – s chrenom, jablkom alebo jogurtom
  • Cviklová polievka – napríklad ukrajinský boršč
  • Smoothie a šťavy – cvikla s mrkvou, jablkom či zázvorom
  • Zaváraná cvikla – ako klasická pochúťka k mäsu

Fermentovaná cvikla

Kvasená cvikla má ešte vyššiu probiotickú hodnotu, pomáha tráveniu a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

Cvikla v ľudovom liečiteľstve

Domáci elixír zdravia

Tradičný cviklový nápoj na posilnenie imunity sa pripravuje z cviklovej šťavy, citrónu, medu a jablka. V ľudovej medicíne sa používala na liečbu kašľa, slabosti, prečistenie krvi aj zlepšenie stavu pokožky.

Zaujímavosti o cvikle

  • V starovekom Ríme sa cvikla považovala za afrodiziakum.
  • Prírodné farbivo z cvikly sa využíva v potravinárstve a kozmetike.
  • Cviklová šťava sa testovala ako doplnok výživy pre kozmonautov a športovcov.
  • Príliš veľká konzumácia môže dočasne zafarbiť moč alebo stolicu – ide však o neškodný jav.

Cvikla je neuveriteľne všestranná zelenina, ktorá by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. Okrem výraznej chuti a farby ponúka množstvo zdravotných benefitov, posilňuje organizmus a podporuje vitalitu. Využiť ju môžete v kuchyni, ako prírodný liek aj ako ozdobu záhrady. Je to skutočný dar prírody, ktorý máme na dosah ruky.

Titulka