Fazuľovica – Tradičná slovenská polievka

Fazuľovica je obľúbená hustá polievka, ktorá má svoje pevné miesto v slovenskej kuchyni. Vyniká výživnými hodnotami, sýtosťou a charakteristickou chuťou, ktorú tvoria fazuľa, koreňová zelenina, klobása a koreniny.

Fazuľovica je tradičná slovenská polievka, ktorá sa vyznačuje svojou sýtou a chutnou kombináciou fazule, údeného mäsa a korenín. Tento pokrm patrí medzi klasiky slovenskej kuchyne, najmä v chladnejších mesiacoch, keď potrebuje telo výživné a zahrejúce jedlo. Fazuľovica sa často pripravuje z bielej alebo červenej fazule, ktorá je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo robí polievku nielen chutnou, ale aj zdravou.

Často sa podáva ako hlavné jedlo, najmä v zimných mesiacoch, kedy výborne zasýti a zahreje. V tomto článku si priblížime jej históriu, suroviny, spôsob prípravy a regionálne varianty.

Pôvod a tradícia fazuľovej polievky

Fazuľovica má dlhú tradíciu najmä v roľníckych oblastiach Slovenska, kde bola bežným jedlom v chudobnejších domácnostiach. Fazuľa bola lacná, dostupná a výživná, čo ju predurčilo ako ideálny základ pre sýte jedlá. Postupne sa fazuľovica vyvíjala a obohacovala o údeniny, slaninu či zemiaky. Dodnes je považovaná za jedno z najautentickejších slovenských jedál, ktoré sa varí od Oravy až po Zemplín.

Na prípravu poctivej fazuľovice potrebujeme kvalitné suroviny. Základ tvorí suchá fazuľa, najčastejšie biela alebo červená, ktorá sa pred varením namáča. Výraznú chuť dodáva údené mäso – rebrá, koleno, alebo klobása. Zelenina ako cibuľa, mrkva, petržlen a zeler pridáva sviežosť a rovnováhu. Dôležitou súčasťou je aj zápražka alebo zahustenie múkou. Koreniny ako majorán, cesnak, bobkový list a nové korenie sú neodmysliteľné pre tradičnú chuť.

Zdroj: Pinterest.com

Recept na klasickú fazuľovicu

Ingrediencie:

  • 300 g suchej fazule (najlepšie namočiť deň vopred)
  • 300 g údeného mäsa (rebrá, koleno, bôčik)
  • 2 klobásy
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho a nového korenia
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL majoránu
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ podľa chuti
  • bravčová masť alebo olej

Postup:

  1. Fazuľu namočíme aspoň na 12 hodín do studenej vody.
  2. V hrnci uvaríme údené mäso s korením a bobkovým listom. Po uvarení mäso vyberieme, vývar si necháme.
  3. Do vývaru pridáme fazuľu a varíme do polomäkka.
  4. Medzitým si na masti orestujeme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu a podusíme. Potom primiešame papriku a múku – vytvoríme zápražku.
  5. Zápražku pridáme k fazuli, premiešame, a varíme ďalej.
  6. Pridáme klobásu nakrájanú na kolieska, prelisovaný cesnak, majorán a na kocky nakrájané uvarené údené mäso.
  7. Všetko spolu varíme, kým fazuľa a zelenina nie sú mäkké. Dochutíme soľou a prípadne octom.

Varianty fazuľovice podľa regiónov

V jednotlivých kútoch Slovenska nájdeme rôzne verzie tejto polievky. Na Liptove sa často pripravuje so zemiakmi a kyslou smotanou, na východnom Slovensku sa niekde pridáva kyslá kapusta. V Gemeri a okolí je populárna hustá verzia s haluškami alebo domácimi rezancami. Niektoré rodiny ju varia počas pôstu bez mäsa, len s cibuľou, fazuľou a majoránom, inokedy sa podáva ako silné nedeľné jedlo s chlebom alebo pečivom.

Výživová hodnota a zdravotné výhody

Fazuľa je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, železa a horčíka. Kombináciou s údeninami a zeleninou vzniká jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj výživné. Pravidelná konzumácia strukovín, vrátane fazule, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a dodáva telu dôležité živiny.

Fazuľovica je výnimočná polievka, ktorá v sebe spája jednoduchosť tradičnej kuchyne s výbornou chuťou a výživovými hodnotami. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý si prispôsobuje podľa dostupných surovín a zvyklostí. Bez ohľadu na to, či ju pripravíte s údeným mäsom, klobásou alebo len na čisto, vždy zostane fazuľovica jedlom, ktoré zahreje telo i dušu.

Titulka