Kórejská vyprážaná kuracina, známa ako Korean Fried Chicken (KFC), je jedným z najpopulárnejších jedál v kórejskej kuchyni. Toto jedlo sa vyznačuje mimoriadne chrumkavou kôrkou a šťavnatým mäsom, pričom často býva obalené v lahodných omáčkach.
Kórejská vyprážaná kuracina sa začala rozširovať v 60. a 70. rokoch 20. storočia, keď sa v Kórei objavili prvé reštaurácie špecializujúce sa na tento druh jedla. Počas kórejskej vojny zaviedli americkí vojaci koncept vyprážaného kuraťa do Kórey, no domáci kuchári ho postupne prispôsobili a zdokonalili.
Dnes je Korean Fried Chicken neodmysliteľnou súčasťou kórejskej gastronómie a obľúbeným street foodom, ktorý sa často konzumuje s pivom v rámci tzv. „chimaek“, čo je kombinácia slova „chicken“ (kurča) a „maekju“ (pivo).
Jednou z hlavných charakteristík Korean Fried Chicken je jeho výnimočná chrumkavosť.
Dvojitým vyprážaním, ktoré pomáha odstrániť prebytočnú vlhkosť z kuracej kože a zároveň zachovať mäso šťavnaté. Použitím ľahkého cestíčka vyrobeného z kukuričného alebo ryžového škrobu namiesto klasickej múky. Dochutením ešte pred a po vyprážaní, čím sa zabezpečí bohatá a vyvážená chuť.
Variácie
- Yangnyeom Chicken – kura obalené v sladko-pikantnej omáčke na báze gochujang (fermentovanej čili pasty).
- Soy Garlic Chicken – kura s omáčkou z cesnaku a sójovej omáčky, ktoré má sladkastú a slanú chuť.
- Honey Butter Chicken – kura pokryté maslovo-medovou polevou s jemnou sladkosťou.
- Original Fried Chicken – klasická verzia bez omáčky, kde vynikne chrumkavé cestíčko a korenie.
Ak si chcete vyskúšať túto pochúťku aj doma, budete potrebovať: Kuracie kúsky (krídla alebo stehná), Kukuričný škrob na obalenie, Olej na vyprážanie, Koreniny (soľ, čierne korenie, cesnakový prášok), Omáčky podľa chuti (gochujang, sójová omáčka, med, cesnak)
Postup je jednoduchý – kura sa najskôr ochutí a obalí v škrobe, následne sa dvakrát vypráža v horúcom oleji. Po vysmažení sa môže obaliť v jednej z omáčok alebo sa podáva samostatne s prílohou.