Sacherová torta – Čokoládová legenda

Princ von Metternich v roku 1832 poveril svojho učňa Franza Sachera vytvorením dezertu pre hostí.

Sacherová torta je ikonickým dezertom, ktorý pochádza z Rakúska a stal sa symbolom čokoládovej elegancie. Tento lahodný koláč vznikol už v 19. storočí a jeho recept zostal takmer nezmenený dodnes. Charakteristická je jemná čokoládová piškóta s tenkou vrstvou marhuľového džemu a bohatou čokoládovou polevou, ktorá dodáva torte nezameniteľnú chuť.

Zadaním pre učňa bolo vytvoriť sladký luxusný dezert, vyrobený z čokolády a marhuľového džemu a šľahačky. Tieto tri základne ingrediencie sa stali úspechom originálnej Sacherovej torty. Sacherová torta je symbolom viedenských kultúrnych a kulinárskych symbolov. Eduard Sacher, syn cukrára Franza, o niekoľko rokov neskôr otvoril luxusný a jeden z najznámejších hotelov na svete. Sacherová torta sa tak stala symbolom a charakteristickým znakom hotela.  

Sacherová torta je jedným z najznámejších dezertov rakúskej a zároveň aj svetovej cukrárskej tradície. Táto luxusná čokoládová torta s marhuľovým džemom a lesklou polevou má nielen výnimočnú chuť, ale aj bohatú históriu plnú zaujímavostí a sporov.

Pôvod Sacherovej torty

História Sacherovej torty sa začala písať v roku 1832 vo Viedni, keď knieža Metternich požiadal svojho kuchára o vytvorenie nového, luxusného dezertu pre svojich hostí. Kuchár však ochorel a jeho úlohu prevzal len 16-ročný učeň Franz Sacher. Výsledkom jeho práce bola čokoládová torta plnená marhuľovým lekvárom a preliata čokoládovou polevou – dezert, ktorý sa stal legendou.

Neskôr Franzov syn Eduard Sacher zdokonalil recept a podával ho v známom viedenskom hoteli Sacher. Práve tam sa zrodila oficiálna Original Sacher-Torte, ktorá sa dodnes vyrába podľa prísne stráženého tajného receptu.

Spor o originalitu

V 20. storočí sa rozpútal právny spor medzi Hotelom Sacher a cukrárňou Demel, kde Eduard Sacher tiež pôsobil. Obe inštitúcie si nárokovali právo používať označenie „originálna Sacherova torta“. Po rokoch súdnych procesov bol v roku 1963 priznaný titul „Original Sacher-Torte“ exkluzívne Hotelu Sacher. Demel odvtedy používa názov Eduard-Sacher-Torte.

Základné ingrediencie

Sacherova torta je známa svojou jednoduchosťou, no zároveň precíznosťou prípravy a kvalitnými surovinami:

  • Tmavá čokoláda – kvalitná horká čokoláda (min. 55–70 % kakaa)
  • Maslo – nesolené, mäkké
  • Cukor – kryštálový alebo práškový
  • Vajcia – žĺtky a bielky šľahané zvlášť
  • Múka – hladká pšeničná múka
  • Marhuľový džem – bez kúskov, hladký
  • Čokoládová poleva – cukor, voda a čokoláda

Zdroj: stvoryzkuchyne.com

Recept na domácu Sacherovu tortu

Ingrediencie:

Cesto:

  • 140 g horkej čokolády
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 6 vajec (bielky a žĺtky zvlášť)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • štipka soli

Plnka:

  • 200 g marhuľového džemu (najlepšie domácého)

Poleva:

  • 150 g horkej čokolády
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
  2. Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne zašľaháme žĺtky a potom vychladnutú čokoládu.
  3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha a opatrne vmiešame do čokoládovej zmesi spolu s preosiatou múkou.
  4. Cesto nalejeme do formy (Ø 24 cm) vystlanej papierom a pečieme pri 170 °C asi 50–60 minút.
  5. Po vychladnutí korpus prerežeme a naplníme marhuľovým džemom. Potrieme džemom aj povrch a boky torty.
  6. Na polevu rozpustíme cukor vo vode, privedieme k varu a miešame, kým nezískame sirup. Pridáme čokoládu a miešame do hladka. Polevu vylejeme na tortu a rýchlo rozotrieme.
  7. Necháme stuhnúť a podávame ideálne po 24 hodinách, keď sa chute prepoja.

Ako správne servírovať Sacherovu tortu

Sacherova torta sa tradične podáva s kopčekom nesladenej šľahačky a šálkou silnej čiernej kávy. Kontrast medzi hutnou čokoládou, ovocným džemom a ľahkou šľahačkou vytvára dokonalý zážitok. V Rakúsku je tento spôsob podávania súčasťou národnej kultúry.

Zaujímavosti o Sacherovej torte

  • Tajný recept originálnej torty pozná len niekoľko zamestnancov Hotela Sacher vo Viedni.
  • Denne sa predá viac než 1000 kusov originálnych tort po celom svete.
  • Trvanlivosť originálnej torty je až 18 dní – vďaka hustému džemu a poleve bez mliečnych produktov.
  • Drevo z marhuľových stromov sa používa na výrobu originálnych krabíc, v ktorých sa torty distribuujú.

Miesto Sacherovej torty v súčasnej gastronómii

Aj v modernej dobe zostáva Sacherova torta klasikou. Objavuje sa v moderných verziách – ako mini dezert v poháriku, v podobe mousse či čokoládovej pralinky. Je inšpiráciou pre mnohých cukrárov, ktorí experimentujú s príchuťami (napr. višňami, malinami, či dokonca chilli).

Sacherová torta je zároveň gastronomickým symbolom Rakúska a obľúbeným suvenírom pre turistov z celého sveta. Mnohí sa pri návšteve Viedne zastavia v legendárnej cukrárni Hotela Sacher len kvôli tomuto dezertu.

Sacherova torta je viac než len čokoládový koláč – je to kúsok histórie, tradície a umenia. Spojenie bohatého čokoládového cesta, jemne kyslého marhuľového džemu a lesklej polevy vytvára nezabudnuteľný chuťový zážitok. Či už si ju vychutnáte v kaviarni priamo vo Viedni alebo si ju pripravíte doma, určite poteší každého milovníka čokoládových dezertov. Sacherova torta je dôkazom, že jednoduché kombinácie môžu vytvoriť legendu.

Titulka