Kurací vývar je známy svojimi liečivými účinkami, najmä počas prechladnutí, chrípky alebo pri rekonvalescencii. Obsahuje množstvo minerálov, ktoré sa uvoľňujú z kostí počas dlhého varenia – vápnik, horčík, fosfor či kolagén. Práve kolagén pomáha regenerovať kĺby a pokožku. Vývar je ľahko stráviteľný, čím je ideálny pre deti, seniorov a ľudí so žalúdočnými ťažkosťami.
Základné suroviny na kurací vývar
Na kvalitný vývar je dôležité použiť čerstvé a kvalitné suroviny. Základ tvorí kuracie mäso – ideálne sú kuracie stehná, krídla alebo chrbtová kosť, prípadne celé kura. K tomu patrí zelenina ako mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak a niekedy aj pór. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj koreniny: celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a soľ. K dokonalosti vývaru prispieva aj dlhý a pomalý var.
Tradičný recept na kurací vývar
Ingrediencie:
- 1 celé kura alebo 4 kuracie stehná
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/4 zeleru
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 ks celého čierneho korenia
- 4 ks nového korenia
- 2 bobkové listy
- Soľ podľa chuti
- Voda (cca 2,5 – 3 litre)
- Čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Kuracie mäso umyjeme, vložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou.
- Privedieme k varu, následne znížime teplotu a zbierame penu z povrchu vývaru.
- Pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, cibuľu rozkrojenú na polovicu a strúčiky cesnaku.
- Dochutíme korením a soľou.
- Varíme veľmi pomaly, na nízkej teplote, aspoň 2,5 až 3 hodiny.
- Po uvarení vývar precedíme, dochutíme a podávame s rezancami, haluškami alebo domácimi knedličkami.
- Na záver posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Kurací vývar sa dá pripraviť na rôzne spôsoby – niekto ho má rád číry, iný hustý s množstvom zeleniny a mäsa. Namiesto klasických rezancov možno použiť ryžu, halušky, tarhoňu alebo zavárané vaječné knedličky. V moderných verziách vývarov sa občas pridáva aj zázvor, kurkuma alebo chilli, ktoré ešte viac podporia imunitu.
Všestrannosť a tradícia v jednej miske
Kurací vývar je viac než len obyčajná polievka – je to symbol starostlivosti, domova a zdravia. V slovenskej kultúre patrí medzi základné jedlá, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Vďaka svojej jednoduchej príprave a blahodarným účinkom si udržuje miesto na našich stoloch aj v modernej dobe. Ak hľadáte ideálny spôsob, ako potešiť svojich blízkych výživnou a chutnou polievkou, kurací vývar je stávka na istotu.